Varför vill ni träffa personer för en spontan fika?

Ta makten över det första intrycket – det är inte lätt men man kan lära sig att kontrollera det.

Vi har lång erfarenhet från rekryteringsbranschen och ett problem som ofta dyker upp är att många kunder tar ett lite för snabbt beslut efter att ha sett en persons CV, utan att träffat den sökande. Att vi som rekryterare alltid är objektiva är en sanning med modifikation – ja, vi är bättre på det om vi jämför oss med de som inte har det som daglig arbetsuppgift, men vad är ett bra CV? Trött tröttare och tröttast blir jag på att läsa ”Tips: så skriver du det perfekta Cv:t”. Vet ni vad – det är en smaksak även bland oss som rekryterar. Jag förstår att kandidater som ska söka jobb kan tröttna på det uråldriga sättet att visa sin kompetens genom ett A4-papper.

Vår vision är att man på sikt kan söka jobb utan ett CV, det kommer bli en förändring på arbetsmarknaden och vi har en plan för detta. Vi måste börja någonstans och vi gör det genom att öppna upp dörrarna.

När en person bokar in sig på en fika hos oss så vet vi namnet på personen, inget mer. Vi vill ge alla en chans att göra ett första personligt intryck. Artiklar med tips om detta är något vi på addPeoples efterlyser!

Lär dig hur människor fungerar och träna på att kontrollera ditt första intryck. Att människor dömer varandra snabbt, vare sig du gillar det eller inte, är fakta. För som Angela Ahola (doktor i psykologi) – en av få svenska experter och föreläsare som riktat in sig på det första intryckets psykologi och mekanismer – skriver ”att döma andra människor är evolutionärt betingat och har med våra överlevnadsinstinkter att göra”.

Du kan påverka hur du uppfattas men att göra det i ett CV är det inte många som lyckas med.

Ida Jergell

Ida är grundare och delägare av addPeople med lång erfarenhet inom rekrytering.